top of page

Galerie ocelových figurín: Umělecká díla ze starého šrotu

Aktualizováno: 30. 11. 2019

Už jste se byli kouknout v pražské Galerii ocelových figurín? Mě minulou zimu nadchla a letos tam plánuju jít zas. Mají tam sochy vyrobené z kovového šrotu, které se líbí dětem i dospělým. Setkáte se s akčními hrdiny, pohádkovými postavičkami, obrovskými roboty nebo s modely aut, do kterých si můžete rovnou nastoupit.



V nádherných prostorách secesního paláce City Palais na Můstku vystavují asi stovku unikátních děl vyrobených ze starého kovového šrotu. Na všechny exponáty si návštěvníci mohou sáhnout a udělat si se zdejšími zvláštními uměleckými díly parádní fotky.


V sochách a modelech můžete spatřit ozubená kolečka, prvky převodovek, brzdových destiček, řetězů, šroubů nebo matiček. Všechno je tu vyrobeno z recyklované oceli.


V recenzích na portálu Trip Advisor obdržela Galerie ocelových figurín plných pět hvězdiček a cestovatelé se o ní vyjadřují pouze v superlativech! Recenzenti hodnotí velmi pozitivně především možnost sahat na sochy a lézt po nich, což samozřejmě nadchne zejména dětské návštěvníky.


Tvůrcem celého projektu je Jose Mariusz Olejnik z Polska. Když byl v roce 2011 trh s kovovým šrotem v krizi, přišel na jednom šrotišti poblíž Varšavy se zajímavým nápadem. Spolu s týmem řemeslníků začal vyrábět z nepotřebné oceli umělecká díla. Vůbec prvním takovým byl konferenční stolek vytvoření z modelu V8.


Na výrobě děl, která v galerii uvidíte, pracoval mezinárodní tým asi 120 řemeslníků z celého světa. Vše je zhotoveno ručně, svářením pomocí hořáků.

Vyrobit sochu ze šrotu není jen tak. Vůbec nejnáročnější jsou modely aut. Zhotovení jednoho modelu auta zabere čtyřem lidem asi 7000 hodin práce.


V budově je kavárna, kde si po prohlídce můžete odpočinout. Vstupné se dá pořídit levněji na Slevomatu. Galerie také spolupracuje s nedalekým Muzeem Lega a vy si tak můžete do obou atrakcí koupit zvýhodněnou vstupenku.


Galerii najdete na Můstku, mezi Václavským a Staroměstským náměstím. Sídlí v krásné dvoupatrové secesní budově City Palais.


Můj tip: Mají tu otevřeno do 22 hodin, v pátek a sobotu dokonce do 23 hodin. Parádní plán, když nevíte, co s načatým pražským večerem :).


Pozor! Galerie nemá pražskou budovu pronajatou natrvalo. Již jednou byla tato unikátní výstava prodloužena a nyní hrozí, že se v Praze ohřeje pouze do dubna 2020. S její návštěvou proto neotálejte.


A pokud budete chtít, můžete návštěvu spojit s jednou ze zážitkových procházek Prahou.






85 zobrazení0 komentářů

Pojďte se projít čarokrásnou Prahou! 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page